Hovtrimning

Jeg er uddannet naturlig hovtrimmer (certified practioner) under AANHCP (Association of advancement of natural horse care pratices)

Når man vælger at tage skoene af sin hest eller beslutter at ens hest skal være barfodet. Så er der en masse overvejelser som man bør gøre.
Hvordan ser dit hestehold ud i forhold til de 4 søjler, som er et af grundprincipperne inden for naturlig hovtrimning.

1.Naturlig opstaldning/miljø:
For at hestene kan gå uden sko, er det vigtigt at deres naturlige behov er dækket. De lever i flok, går ude altid og vandre efter deres foder. Det tætteste vi kan komme deres naturlige foder i fangeskab er ved at give dem godt hø ad libitum. En måde hvorpå vi kan opnå disse kriterier i fangeskab er ved at indrette paddock paradise eller vandrefold. Her bevæger hestene sig via spor eller stisystemer for at finde mad, vand og hvile. Det er også vigtigt, at de har mulighed for social adfærd. Når deres naturlige behov bliver dækket får de også en bedre fysisk og mental tilstand, hvilket kan mindske risiko for skader.

2. Naturlig fodring:
Det mest naturlige foder vi kan give heste i fangeskab er godt hø. Det vil sige, at det er uden svampespore og har lavt sukkerindhold. Derudover skal hestene have vitamin og mineral tilskud.
Det er vigtigt, at hestene ikke har adgang til grønne græsmarker, da det kan øge risikoen for forfangenhed og stofskiftesygdomme.

3. Naturlig hovtrimning:
Naturlig hovtrimning går ud på at efterligne det naturlige slid hos hesten, som gør at den kan gå naturligt afslappet og afbalanceret.
Det handler om kun at fjerne det, som skulle have været slidt af selv, hvis hesten havde levet i naturen og dermed slidt sine hove mere.

4. Horsemanship:
Det er vigtigt, at vi kan kommunikere og samarbejde med hestene. Derfor er vi nødt til at forstå og respektere deres naturlige instinkter, adfærd osv. Et forhold mellem hest og menneske skal være bygget på respekt og gensidig tillid.


Mange af os har prøvet, at gå på bare tæer først på sommeren. Det gør ondt. Men når vi kommer længere hen på sommeren og vores fødder vender sig til det, samt vi måske har fået lidt hård hud, så føles det bedre. Man kan selvfølgelig ikke helt sammenligne det, men heste, som kun går på mudderfold og i ridehus hele vinteren er lidt på samme måde. De bliver ikke stimuleret og slidt. Hovene skal faktisk slides for at blive stærke. Altså ligesom hård hud.
Hestens system er ikke indrettet til at optage en masse sukker og stivelse, men det er der desværre i det meste hestefoder. Samtidigt er vi mennesker meget glade for at lukke vores heste på græs og det giver tit problemer i form af forfangenhed. Det græs vi har herhjemme er nemlig lavet til køer og ikke til heste. Heste i naturen spiser ikke sådan noget grønt frodigt græs, men derimod tørt steppegræs og en masse andre planter, som vi ikke kender helt nøjagtigt. Det tætteste vi kan komme på det herhjemme er noget godt hø.
Heste i fangeskab bruger ofte alt for mange timer i en lille boks. Hvis vi derimod kunne lade dem gå i løsdrift eller lignende kunne vi få dem til at bevæge sig mange flere timer og derved give dem bedre blodomløb. De træner også helt af sig selv, så de opnår bedre styrke, balance og smidighed.

Der er rigtig mange ting vi kan gøre for, at vores heste kan fungere bedre. Men det kræver at vi sætter os ind i, hvordan hestens system fungerer.
 
Paddock paradise/vandrefold: 
 
Paddock Paradise eller vandrefold er en fold, der er bygget op af spor, som får hestene til at bevæge sig mest muligt. Det handler om at lave et naturligt miljø for hestene. Der laves foderstationer, naturlige forhindringer osv. rundt på sporet. Det får hestene til at blive nysgerrige og bevæge sig mere. De vil gå rundt til foderstationerne og op til vandet og derefter måske søge et godt hvileområde.
Ude i naturen bevæger de vilde heste sig ca.30 km om dagen, for at finde føde. Det holder hele deres system igang. Blodomløbet styrkes, musklerne holdes igang og hovene bliver slidt, fordi der er mange forskellige underlag som hestene bevæger sig over. bla. sand/grus, klipper, sten, hårde områder og våde områder. Det er noget af det som man gerne vil efterligne i paddock paradise.

I fangeskab står heste ofte meget stille på folden, eller kommer måske slet ikke på fold. Mange hesteejere er bange for foldskader, men ofte er problemet at hestene står det meste af tiden i en lille boks, og når de så kommer ud, har de så meget energi, at de nærmest eksploderer og det er her skaderne oftest opstår.
Hestene bliver måske redet meget, men det kommer aldrig i nærheden af det at bevæge sig naturligt.
Paddock paradise kan være med til at forebygge skader, da hestenes muskler og system holdes i gang. Mange oplever at deres heste får meget bedre overliniemuskulatur efter at være kommet i paddock paradise og i det hele taget bliver sundere.
Alt dette er også medvirkende til at hestene får sundere hove og derfor kan klare sig uden sko.  
Christina Fog  | Tlf.: 25670588 | Hestehelhed@gmail.com